Anasayfa - Site Haritası - E-Mail - İletişim - English
KURUMSAL
“EL EMEĞİ” PROJESİ İLE GAP ÇATOM’LARDA 6.500 KADINA 2 MİLYON TL ÜZERİNDE GELİR SAĞLANDI

GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Koton Firması ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğinde yürütülen “El Emeği” Projesi ile binlerce kadının ellerinden on binlerce kadının gardırobuna ulaşan bir koleksiyon hazırlanarak, ekonomik sistemde yer almayan veya dar gelire sahip Güneydoğu Anadolu kadınlarının ekonomik ve sosyal hayata katılmalarına olanak sağlanıyor. Projeyle kadınlar için sürdürülebilir gelir fırsatı sağlanması ve diğer markalara örnek oluşturacak bir model yaratılması hedefleniyor.

Kapsayıcı İş Modeli çerçevesinde, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Koton ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) iş birliğiyle yürütülen El Emeği Projesi, GAP ÇATOM’larda (Çok Amaçlı Toplum Merkezi) 6.500 kadına gelir kaynağı oldu. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından, İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (SİDA) finansal desteği ile yürütülen “GAP Bölgesi’nde Kadınların Güçlenmesinde Yenilikler Projesi” kapsamında ilk kez 2016 İlkbahar – Yaz sezonunda 11.645  adet üretimle uygulanmaya başlanan Koton El Emeği Koleksiyonu, bugün 291.086 adet ürüne ulaştı. Yedi sezondur binlerce kadının ellerinden on binlerce kadının gardırobuna ulaşan Koton El Emeği Koleksiyonu, bu sezon 37 farklı tasarımla Türkiye’de 90, yurtdışında 37 olmak üzere toplam 127 Koton mağazasında ve koton.com online satış kanalında Koton müşterileriyle buluşuyor.

 

ÇATOM’lar kanalıyla 5 ilde başlayan bu iş birliği modeli, bugün 8 ilde 18 ÇATOM ile sürdürülüyor. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak’ta devam eden Koton El Emeği Koleksiyonu çalışmaları, 2019 yılı itibarıyla GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve UNDP tarafından yürütülen Kadının Güçlenmesi ve Sosyal Uyumun Desteklenmesi Projesinin kapsayıcı iş modelleri geliştirme başlığı altında ele alınıyor.

 

Koton El Emeği Koleksiyonu ile ilgili çalışmalar aynı zamanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın “Business Call to Action Platformu”na da kabul edildi.

 

SADRETTİN KARAHOCAGİL: “BÖLGEDEKİ KADINLARI EKONOMİK VE SOSYAL HAYATA KATILIMI ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA...”

 

GAP Bölgesi’ndeki kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının öncelikleri arasında bulunduğunu belirten GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Koton ile olan işbirliğini şu şekilde değerlendirdi.

 

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarını bütünleştiren yoksulluğun azaltılması stratejileri, katılımcı yaklaşımların teşvik edilmesi, kapasite geliştirmeye yönelik çalışmalar ve bütün bu çalışmalarda dezavantajlı grupların ve cinsiyet perspektifinin gözetilmesi yönünde bir dizi proje yürütülmektedir. Bu bağlamda yürütülen çalışmaların en önemlilerinden biri GAP Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM’lar) Projesidir. ÇATOM’lar, GAP Bölgesi’nde 1995 yılından itibaren açılmaya başlanmış olup, GAP Bölgesi ve Suriye’nin Azez İlinde olmak üzere 48 ÇATOM faaliyetlerine devam etmektedir. Proje aracılığıyla bugüne kadar 1 milyonun üzerinde kadına ulaşılmıştır. ÇATOM’larda kadınların sosyal ve ekonomik hayata dahil olmalarını sağlayan alt projeler uygulanmaktadır. Ekonomik hayata katılımı destekleyen çalışmalarımız kapsamında Koton ile 2016 yılından bu yana işbirliği içindeyiz. Bu işbirliği, Bölgedeki binlerce kadın için sürdürülebilir gelir fırsatı yaratmış olup, kadının kalkınma sürecine entegre edilmesi yönündeki nihai hedefimize katkı yapmıştır. ÇATOM Projesi kapsamında, farklı sektörlerde faaliyet gösteren marka ve üreticilerle söz konusu işbirliklerine yenilerini eklemek, özel sektörün Bölgeye olan ilgisi artırmakla birlikte sürdürülebilir insani kalkınmaya yönelik gayretlerimizi de pekiştirecektir.

 

GÜLDEN YILMAZ’DAN İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI

Kadınların hem sosyal hayatta hem de iş hayatında güçlenmesinin öneminin toplumun birçok kesiminde kabul görmediğine değinen Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği alanında birçok inisiyatif kullanarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirme gayretindeyiz. Kadın güçlendikçe ailesini, işini ve çevresini de güçlendirir. Kadınlarımızın hayata kattığı renkleri artırmak, üreten, yenileyen, değer yaratan kadınlara destek olmak, kadının sosyal ve çalışma hayatındaki yerini sağlamlaştırmak için çalışıyoruz. Çünkü, üretmek, değer katmak ve renklendirmek tüm kadınların kumaşında var” dedi. 

Koton El Emeği Projesini Türkiye’ye karşı bir sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirten Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, bölgede yaratılan ekonomiyi büyütmek için iş dünyasına çağrı yaptı. ÇATOM’ların mevcut üretim kabiliyeti ve potansiyelinin altını çizen Yılmaz, farklı sektörlerdeki marka ve üreticileri bölgede sürdürülebilir iş modelleri oluşturmaya davet etti.

 

KOTON İLE OLAN İŞ BİRLİĞİMİZ KAPSAYICI İŞ MODELLERİ VE YEREL EKONOMİK KALKINMA AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR MODEL OLUŞTURUYOR

 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Kamu Politikaları ve Hizmetleri Portföy Yöneticisi Bülent Açıkgöz Koton ile olan işbirliğini şöyle değerlendirdi: “2008 yılından beri, Güneydoğu Anadolu’daki kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesi amacıyla UNDP ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) ortaklığı ile GAP Bölgesinde Kadınların Güçlenmesinde Yenilikler Projesi altında birçok çalışma yürüttük.

Bu kapsamda bölge kadınlarının emeğini tasarımcıların yaratıcılığı ile buluşturacak ve kadınlara iş imkânı sağlayacak iş birlikleri oluşturduk. Koton ile olan iş birliğimiz ise yeni pazarlar yaratmak, girişimciliği desteklemek, istihdamın nitelik ve niceliğini artırmak, değer zincirlerini güçlendirmek açısından son yıllarda önemi giderek artan kapsayıcı iş modellerine güzel bir örnek oluşturuyor. Bu işbirliği ile GAP’ta ÇATOM’lar kanalıyla farklı illerden kadınların el emeği mağazalarda müşterileriyle buluşuyor.”

 




Haber Tarihi : 17 Nisan 2019 - Okunma Sayısı : 4026